De kalverslachterijen hebben deze week op halve kracht gedraaid als gevolg van zeer weinig vraag en afzeggingen van bestellingen. Koppels kalveren worden massaal doorgeschoven.
Slachterijen spreken van een rampweek. Ondanks dat belangrijke afzetlanden al twee weken op slot zijn, liep de verkoop vorige week (week 12) nog redelijk door. Deze week (week 13) is het beeld totaal anders. Volgens slachterijen hebben klanten vorige week gehamsterd waardoor de vraag deze week helemaal is weggevallen.
Omdat er zo weinig geslacht wordt, blijven koppels staan waardoor de rondeduur gaat oplopen. Sommigen denken dat de rondeduur rondom Pasen is opgelopen tot 30 weken. Bij kalverhouders met jonge rosés wordt op veel plaatsen de kop er uit gehaald. De kalveren die blijven worden doorgehouden naar oud rosé. Slachterijen kunnen op dit moment geen enkele uitspraak doen wat de kalveren komende week opbrengen.
Nu er weinig wordt geslacht, komen er ook weinig plaatsen vrij voor jonge kalveren. Op de markten in Purmerend en Leeuwarden daalden de prijzen van nuka's met 20 euro per stuk. De verwachting is dat ook komende week de nuka-prijzen met eenzelfde bedrag zullen dalen. Een lagere nuka-prijs is voor de kalfvleessector de enige uitweg om de verliezen van ongeveer 75 euro per kalf nog enigszins binnen de perken te houden.
Het voerpakket wordt intussen ook niet goedkoper. Voertarwe schiet in prijs naar boven. Er heerst in de voer- en voedingsindustrie een grote zorg over transportmogelijkheden en continuïteit in de bevoorrading vanwege de maatregelen die getroffen zijn om het coronavirus tot stilstand te brengen. Bedrijven leggen daarom grotere voorraden aan wat direct te zien is in de prijs.
De notering van weipoeder is deze week gelijk gebleven terwijl melkpoeder nog verder doorzakt naar 195 euro per 100 kg.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland