Turkije+trekt+zich+terug+uit+%27d%C3%B6neroorlog%27
Nieuws

Turkije trekt zich terug uit 'döneroorlog'

Turkije ziet af van zijn poging om de EU strikte regels op te laten stellen voor de samenstelling van döner kebab. 

Het land had in april 2024 een aanvraag ingediend om döner te registreren als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS), een Europese beschermingsvorm die de traditionele productsamenstelling of productiemethode vastlegt. Daarmee wilde het land afdwingen dat alleen vlees van runderen ouder dan zestien maanden of schapen ouder dan zes maanden döner zou mogen heten. Het gebruik van kalfs- en lamsvlees zou onder de regels verboden zijn.

Europese weerstand
De aanvraag stuitte direct op verzet. Meerdere Europese landen (waaronder Duitsland en Nederland) dienden gezamenlijk bezwaar in bij de Europese Commissie. Vooral de kalfsvleessector sloeg alarm: zo’n 20 procent van al het kalfsvlees in West-Europa belandt in döner, waarbij Duitsland de belangrijkste afzetmarkt is voor Nederlandse slachterijen. Duitse producenten gebruiken traditioneel rosékalfsvlees en jong rundvlees in döner. Volgens de vleessector zou het Turkse voorstel de markt ernstig verstoren en de prijsvorming voor kalfsvlees onder druk zetten.

Ook leveranciers opgelucht
Niet alleen de slachterijen, maar ook restaurants en leveranciers van dönerspiesen en kruidenmixen zagen risico’s. Wanneer de aanvraag was goedgekeurd, mocht de naam ‘döner’ alleen nog onder licentie gebruikt worden. Bedrijven die zich niet aan de voorwaarden houden, riskeren dan boetes.

Nooit sluitende registratie
Turkije voerde aan dat de traditionele manier van döner bereiden, met vlees van oudere dieren op een verticale spies, teruggaat tot de zestiende eeuw. Daarmee wilde het land aantonen dat de aanvraag wetenschappelijk en cultureel goed onderbouwd was. Europese producenten betwistten dat. Zij wezen Turkije onder ander op het feit dat het land in het verleden geen sluitende registratie kende van de leeftijd van slachtdieren, waardoor het onderscheid tussen jong en oud rundvlees nauwelijks te controleren was.

Einde ‘döneroorlog’
Na maanden van kritiek en bezwaren vanuit verschillende lidstaten heeft Turkije de aanvraag nu ingetrokken. Daarmee komt een einde aan wat in de vleessector de ‘döneroorlog’ werd genoemd. De Europese Commissie zal de komende maanden de ingediende bezwaren afronden, maar zonder een formeel verzoek uit Ankara lijkt het dossier voorlopig gesloten.

Foto: Pixabay Mariya_m

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    16° / 12°
    15 %
  • Woensdag
    16° / 12°
    15 %
  • Donderdag
    15° / 10°
    15 %
Meer weer