Ondernemerschap+beloond+met+Agroscoopbokaal
Nieuws

Ondernemerschap beloond met Agroscoopbokaal

Maatschap Hoekstra-Heidstra uit het Friese Burum heeft de ForFarmers Agroscoopbokaal 2024 gewonnen in de categorie Vleesvee. Het bedrijf blinkt uit in ondernemerschap door onder andere de switch te maken van contractmester naar vrije mester.

De familie Hoekstra-Heidstra heeft een bedrijf met rosékalveren en schapen. Het bedrijf wordt gerund door Herman Hoekstra en zijn schoonzoon Thomas Postma. De 624 jonge rosés blijven gedurende de opfok en afmest in dezelfde afdeling. Dit zorgt voor veel rust onder de dieren.

Principe van 3R's
De ondernemers volgen het principe van de 3R’s: rust, reinheid en regelmaat. Zij voeren altijd consequent op dezelfde tijden en voeren daarbij een uitgebreid rantsoen van meerdere producten om de kostprijs laag te houden. Herman en Thomas zijn trots op de titel Agroscoopbokaal: “Het is mooi om deze waardering te ontvangen. Zelf zit je soms in je eigen bubbel van het bedrijf en daarom is het extra leuk om deze prijs en erkenning te ontvangen.”

Twee jaar geleden zijn de ondernemers overgestapt van contract naar vrij en sindsdien draagt de maatschap zelf de financiële risico’s. "Je bent ondernemer en dan wil je ook ondernemen", zegt Herman. Een zo hoog mogelijke voerwinst per week is het doel met gemiddeld 180 kg geslacht gewicht en een daggroei van 1.300 gram. "Dat lukt tot nu toe iedere keer goed."

Durf om over te stappen
Jeroen Sleeman van ForFarmers vindt de ondernemers terechte winnaars: “De durf om over te gaan van kalveren houden op contract naar vrij mesten, bewijst dit." Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren en vergelijken met die van collega-veehouders. Op vrijdag 24 mei vindt de uitreiking van de bokaal plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst. 

Bekijk meer over:

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
Meer weer