Nieuw+type+luchtwasser+zet+ammoniak+om+in+kunstmestvervanger
Video

Nieuw type luchtwasser zet ammoniak om in kunstmestvervanger

Op de proefboerderij Transfarm van KU Leuven heeft een onderzoeksteam een nieuwe luchtwasser geïnstalleerd. De lucht uit de stallen vloeit via een luchtkoker naar de installatie die ammoniak omzet in ammoniumnitraat.

Bij de huidige luchtwassers worden veel chemicaliën en water verbruikt. De nieuwe luchtwasser gebruikt slechts 10 procent van het water ten opzichte van een traditionele luchtwasser. De benodigde chemische stof (salpeterzuur) wordt ter plaatse gemaakt uit zonne-energie en stikstof- en zuurstofgas uit de lucht. Dit gebeurt met behulp van een plasmareactor die ontworpen is in samenwerking met Universiteit Antwerpen. Het ammoniumnitraat (50 procent water, 50 procent ammoniumnitraat), dat na het wassen vrijkomt, kan als meststof worden ingezet ter vervanging van kunstmest.

Duurzame cyclus
In een gesloten stal kan de wasser zo’n 95 procent van de ammoniakuitstoot afvangen. “Op dit moment wordt kunstmest gemaakt uit aardgas, een productieproces waarbij veel CO2 vrijkomt", zegt professor Johan Martens van KU Leuven. De nieuwe techniek zorgt voor een duurzame cyclus van nutriënten en voorkomt de vorming van broeikasgassen. Met de luchtwasser op Transfarm worden op dit moment gegevens verzameld die nodig zijn voor de vereiste certificaten en erkenningen. Martens: “We hopen in de loop van 2025 de eerste installatie op de markt te kunnen brengen.”

De professor biowetenschappen verwacht dat de investering in deze techniek voor een veehouder niet hoger is dan in een traditionele luchtwasser. De operationele kosten zijn zelfs een stuk lager omdat het zuur gemaakt wordt met zonnepanelen en uit bestanddelen uit de lucht. Ook bestaande luchtwassers zijn aan te passen met de nieuwe techniek, geeft Martens aan. KU Leuven heeft een patent aangevraagd voor het totale systeem. Martens noemt het een spannende tijd waarin gewerkt wordt aan een nieuwe generatie luchtwassers.

Commerciële waarde
Stikstof in de vorm van ammoniak is ook in België een belangrijk agendapunt voor de veehouderij. Voor de ontwikkeling van de technologie en proefopstelling kon het project rekenen op de steun van 1 miljoen euro van de Vlaamse overheid. Door het ammoniumnitraat in te zetten op de eigen gronden wordt de economische rendabiliteit van de investering vergroot, aldus de onderzoekers. Ook heeft de stof een commerciële waarde en kan afgezet worden naar de meststoffenindustrie.Foto: beeld uit video van KU Leuven

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer