Oud+ros%C3%A9+verder+in+de+lift+door+krapte
Nieuws

Oud rosé verder in de lift door krapte

Weinig aanbod van oude rosés zorgt voor een verdere prijsstijging, terwijl de jonge rosés niet meegaan in de euforie. Blank kalfsvlees blijft ook na Pasen op een mooie 6 euro per kg.

De Paasverkopen voor blank kalfsvlees zijn heel goed verlopen waardoor de rondeduur korter is geworden. Normaal is dit geluid alleen na Kerstmis te horen, maar dit jaar dus ook met Pasen. Ook de gemiddelde slachtgewichten zijn met ongeveer 130 kg per stuk flink lager. Dit betekent dat er de komende maand weinig druk zit op het aanbod en slachterijen de aantallen kunnen slachten die ze tegen een goede prijs kunnen wegzetten. De 6 euro per kg blijft daarom voorlopig eenvoudig overeind. 

Onrust zet door
De onrust van vorige week (waarbij de vrije handel fors meer betaalde voor de oude rosés) heeft er toe geleid dat de prijzen over de hele linie omhoog zijn gegaan. Alle partijen betalen voor komende week prijzen tussen de 4,90 en en 4,95 euro per kg, maar de vrije handel gaat ook al over de 5 euro heen. Sommige partijen laten weten dat de hogere prijzen puur komen door een krap aanbod en in de vleesmarkt niet waargemaakt kunnen worden. De Kalverhouder noteert komende week voor oud rosé 4,95 euro per kg.

Jonge rosés doen niet mee in de oplopende markt. Het aanbod is groot  waardoor het lastig is om het vlees tegen een hogere prijs te verkopen. Natuurlijk speelt hierin ook mee dat kalverhouders geen keuze hebben in verband met de grens van acht maanden en ze de kalveren sowieso moeten leveren om ze als categorie V aan de haak te brengen. Wel zijn er kalverhouders die hun jonge rosés doorhouden naar oud rosé om over vier á zes weken een hogere prijs te beuren dan nu. Het is echter wel de vraag of de markt van oud rosé het hogere aanbod aan kan.

Starters duurder
Starters worden duurder. Het aanbod is wat minder omdat er bedrijven overgestapt zijn op het houden van blanke kalveren. Van de andere kant neemt de vraag toe. Enerzijds doordat de mestputten leegkomen - en er weer ruimte komt om kalveren op te zetten - anderzijds willen rosékalverhouders tijdig starters aankopen omdat die met hogere nuka-prijzen de komende tijd alleen maar duurder zullen worden.

De jonge kalveren zijn deze week gelijk gebleven. De categorie 43-47 kg kost vanaf 138 euro per stuk, Zwaardere kalveren (50+ kg) kosten vanaf 173 euro per stuk. Zowel weipoeder als melkpoeder doen een stapje terug van 2 euro per 100 kg. Voertarwe is juist duurder geworden (+8 euro per ton).

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer