Bijna+evenveel+stalbranden%2C+wel+minder+dieren+dood
Nieuws

Bijna evenveel stalbranden, wel minder dieren dood

Bij stalbranden zijn vorig jaar minder dierlijke slachtoffers gevallen dan in 2022, blijkt uit de jaarlijkse Risicomonitor Stalbranden van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren er vorig jaar 43 stalbranden, waarbij ruim 37.000 dierlijke slachtoffers vielen. In 2022 kwamen bij 42 stalbranden ruim 130.000 dieren om.

Pluimvee scoorde met 24.000 dodelijke slachtoffers het hoogst in 2023, gevolgd door varkens (13.000) en geiten (330). Op rundveebedrijven (inclusief vleesvee en kalveren) werden 175 slachtoffers geteld.

Minder dan helft
Bij iets minder dan de helft van de 43 branden zijn dieren om het leven gekomen. Dat het aantal omgekomen dieren substantieel lager ligt dan in 2022, komt vooral doordat er minder branden waren bij pluimveebedrijven. Eén stalbrand in de pluimveesector kan het aantal dierlijke slachtoffers in één keer flink laten stijgen. Zo was er begin dit jaar een grote brand bij een pluimveeboerderij in Gelderland, waarbij 50.000 dieren omkwamen. Daarmee zijn er in 2024 nu al meer dierlijke slachtoffers dan over heel 2023.

Falende elektra
Bij veertien branden in 2023 was de precieze oorzaak van de stalbrand niet meer te achterhalen. In elf gevallen bleek falende elektra de oorzaak. Werkzaamheden (8), werktuigen (4), vermoedelijke brandstichting (3), broei (2) en verwarming (1) waren de overige bekende oorzaken.
Directeur Geeke Feiter van het Verbond: “We zien nog steeds te veel stalbranden, ondanks alle beleidsaandacht hiervoor, en dat is een ramp voor de dieren en de agrarisch ondernemers." Agrarische verzekeraars vragen al langer aandacht voor het tijdig keuren van de elektrische installaties. Door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zijn brandveiligheids- en elektrakeuringen aangekondigd. Feiter vindt het van belang dat deze snel van kracht worden.

Meer veiligheid
In maart 2021 liet de Onderzoeksraad voor Veiligheid al weten hoe stalbranden vaker voorkomen kunnen worden, waaronder brandcompartimentering en het toepassen van nieuwe ontwikkelingen. Feiter: "We blijven hierover met de Rijksoverheid in gesprek en wat ons betreft worden de door de minister aangekondigde maatregelen snel van kracht." Daarbij is ook gedragsverandering nodig, stelt het Verbond van Verzekeraars. Want werkzaamheden en werktuigen in de stal blijven belangrijke oorzaken.

Bekijk meer over:

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer