Wouter+Hartendorf%3A+%27Tijd+voor+heldere+praat%27
Nieuws

Wouter Hartendorf: 'Tijd voor heldere praat'

Wouter Hartendorf is opnieuw benoemd tot voorzitter van de LTO-vakgroep Vleesveehouderij. Hij vervulde deze functie ook tussen 2017 en 2022.

Tijdens zijn tweede termijn stopte hij om meer tijd aan zijn boerderij en gezin te besteden. Sindsdien had de vakgroep enkel een waarnemend voorzitter. Nu hij anderhalf jaar later thuis alles op orde heeft, neemt hij met veel energie de voorzittershamer weer ter hand: "Iedereen die het beter weet, heeft de kans gehad om voorzitter te worden. Maar dat is niet gebeurd." Dat maakt zijn rol als voorzitter makkelijker, stelt hij.

De Santpoorter ziet in de belangenbehartiging veel overeenkomsten tussen de vleesveehouderij en kalverhouderij. Hij wijst daarbij onder andere naar het convenant dierwaardige houderij en de ontwikkeling van emissiearme stalsystemen. Op deze vlakken ziet hij mogelijkheden voor samenwerking. Maar ook overkoepelende thema's zoals het eten van vlees, is een onderwerp waar beide sectoren mee aan de slag moeten. "Daarover moeten we toch beter kunnen communiceren dan die partijen die tegen het eten van vlees zijn." 

Hartendorf heeft een multifunctioneel vleesveebedrijf in Santpoort-Zuid, gelegen tussen Haarlem, Bloemendaal en IJmuiden. Zijn vrouw is de zesde generatie op de boerderij. Naast het houden van Marchigiana zoogkoeien, verkoopt de familie rundvlees van deze dieren en runt ze een pensionstalling voor paarden. Na zijn vertrek uit de vakgroep in 2022 is het bedrijf verder verbreed met een bed&breakfast.

De Santpoorter ziet nog voldoende uitdagingen voor zijn sector. Met de tijd mee gaan is volgens hem van essentieel belang. De veehouderij is vooral toe aan een stabiel beleid wat jaren blijft vaststaan: "Want met ad hoc beleid zoals wij dat de laatste jaren kennen, durft niemand aan de toekomst te denken. Dat is overigens wel iets waar wij met z’n allen aan moeten werken. Tenslotte kiezen wij de politiek."

Hartendorf vindt het belangrijk om de hele vleesveehouderijsector te betrekken bij de uit te zetten koers. Dat betekent zowel zoogkoeienhouders als stierenhouders. Daarbij is communicatie van groot belang, stelt hij. Niet alleen met de leden maar ook met consumenten en beleidmakers: "Tegenwoordig vindt men overal wat van en wordt er veel gepraat maar weinig gezegd. In de socialmedia tijd van tegenwoordig zie je veel selectieve waarheden. Het wordt tijd voor heldere praat."

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
  • Woensdag
    16° / 10°
    80 %
Meer weer