Vachthygi?ne: scheren als laatste maatregel
Afgelopen week zijn er verschillende slachtrijpe koppels geconstateerd met vieze vachten. Oorzaak is onder andere het jaargetijde: bij vochtig weer neemt de kans op een vieze vacht toe. Scheren van onderbuik en hakken is noodzakelijk om de dieren te kunnen leveren.
Volgens Europese hygiëneregels moeten dieren schoon worden aangeleverd bij de slachterij. Eerder zijn kalverhouders al geïnformeerd over het belang van schone kalveren en de preventieve maatregelen die genomen kunnen worden op gebied van voer, huisvesting en preventief scheren.
Als er toch voor afleveren te veel vuile kalveren (C-score) aanwezig zijn, wordt er geen kwaliteitscertificaat afgegeven door SKV. Het scheren van de buik en hakken van de kalveren met een C-score is dan een van de laatste redmiddelen. De werkwijze voor het scheren is weergegeven in onderstaande infographic.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland