Afzet kalfsvlees: balanceren tussen prijs en volume
Het lukt slachterijen nog steeds om het blank kalfsvlees duurder te verkopen. Aanjager van de prijs is de beperkte beschikbaarheid van slachtrijpe koppels.
Dit speelt zowel in Nederland als in de andere landen waar blank kalfsvlees wordt geproduceerd. Prijzen schommelen momenteel tussen de 6,05 en 6,15 euro per kg. Er zit nog steeds ruimte in de prijs, maar slachterijen maken zich wel zorgen om de torenhoge inflatie waardoor consumenten minder te besteden hebben.
Deze constatering betekent voor slachterijen dat ze de komende maanden op een dun koord lopen: enerzijds moeten ze de huidige prijs in de benen houden om de hoge kostprijs het hoofd te bieden, anderzijds moet tot en met Kerstmis wel het volume blank kalfsvlees afgezet worden om niet de eerste twee kwartalen van 2023 desastreus te laten verlopen. Dit laatste betekent dat de marktprijs niet tot het uiterste opgedreven kan worden.
De markt voor rosékalfsvlees oogt vriendelijk. Het aanbod oud rosé wordt minder zodat hier sprake is van een stabilisatie van de prijs op een niveau van 4,80 tot 4,85 euro per kg. Jong rosé lift mee op het blank kalfsvlees waardoor de prijs eenvoudig op 5,10 euro per kg gehouden kan worden. Starters blijven op hetzelfde niveau als de afgelopen twee maanden. Koppels voor jong rosé zitten op 390 euro per stuk. Die van oud rosé zijn 15 tot maximaal 20 euro goedkoper.
De jonge kalveren zijn deze week op hetzelfde niveau gebleven. Wel lijken kopende partijen op de boer en op verzamelcentra zich steeds meer bewust van het feit dat de huidige prijzen voor de kalverhouderij niet houdbaar zijn. De hoge kosten voor energie, voer en mestafzet zorgen er voor dat de kostprijs overschreden gaat worden voor koppels die nu worden opgezet. De enige ruimte om de kostprijs te drukken is minder betalen voor de jonge kalveren.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland