%26lsquo%3BWe+moeten+naar+een+gezamenlijke+waarheid+toe%26rsquo%3B
Nieuws

‘We moeten naar een gezamenlijke waarheid toe’

NAJK-voorzitter Roy Meijer – zelf melkveehouder - schrok vorig jaar toen hij de scenariostudies over de kalverhouderij zag: “Impact op de kalverhouderij is ook impact op de melkveehouderij.”

Tijdens de jaarvergadering van de VVK constateerde hij dat de ‘groene waarheid’ werkelijkheid is geworden op het ministerie van LNV, op wiens initiatief de scenariostudie ontwikkeld is. “Ik schrok vooral van de concreetheid: wat niet kon, wat wel kon en welke parameters er gehanteerd werden.” Het is volgens hem duidelijk dat het ministerie het initiatief volledig naar zich toegetrokken heeft nadat het sectorplan van brancheorganisatie SBK als onvoldoende werd bestempeld. Meijer: “Wanneer de politiek een keuze maakt, is dat altijd de minst goede oplossing. Maar toch moet je hiermee aan de slag.”

De voorzitter van de agrarische jongeren vraagt zich af wat het beeld is naar buiten van de kalverhouderij. Hij vindt ook dat de kalversector de buitenwereld meer moet betrekken zoals ngo’s. “Dat is spannend, maar nodig. We moeten naar een gezamenlijke waarheid toe.” Ook moet de kalversector opnieuw aan de slag met de ‘succesdriehoek’ tussen overheid, keten en primaire sector: “Samen moet je kijken naar de lange keten van het kalf.” Voor de totale sector zijn de scenario's volgens hem geen oplossing: “Ze ontwrichten jullie sector en onze sector. En wie betaalt dat”.

Ook Rob de Wijk, expert internationale betrekkingen, gelooft niet dat de oplossingen gepresenteerd in de scenariostudie de melkvee- en kalverhouderij in Nederland vooruit helpen. "Op zich is het een sympathiek idee, maar ik geloof er niet in. Als er iets mis gaat in die kleine keten heb je een groot probleem." Hij vindt dat de Europese kalverhouderij nu al lokaal werkt met drie kerngebieden in Nederland/Duitsland, Frankrijk en Italië. "Daar moet je strategisch mee samenwerken."

Om het verschil in visie tussen ministerie en sector te overbruggen adviseert De Wijk om de huidige voedselcrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne te gebruiken om een nieuw verhaal te maken voor de kalverhouderij. “Je moet je argumentatie veranderen, een duidelijk politiek probleem creëren. Leg uit wat jullie sector voor Nederland betekent en leg uit wat jullie sector betekent voor het buitenland.” Voor een goede lobby moet de landbouw overigens niet meer in de Tweede Kamer zijn, stelt hij. Met twintig partijen wordt daar geen strategisch beleid ontwikkeld. Door je te richten op de ministeries en de media bereik je volgens hem meer.

Foto: Rob de Wijk (links met microfoon) en Roy Meijer (r)

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer