Staghouwer wil een vleestaks
Landbouwminister Henk Staghouwer wil onderzoek naar de invoering van een heffing op vlees. De opbrengst van deze zogenoemde vleestaks zou terecht moeten komen bij veehouders zodat ze hun bedrijf kunnen verduurzamen.
In het coalitieakkoord van het kabinet staat dat ze extra belasting wil heffen op suikerhoudende dranken en btw wil afschaffen op groenten en fruit. Het kabinet wil het consumenten makkelijker maken om in de supermarkt gezonde en duurzame keuzes te maken. Aanvullend oppert de minister nu om een vleestaks te introduceren. Burgers consumeren 60 procent dierlijke en 40 procent plantaardige eiwitten. Dat zou in 2030 fiftyfifty moeten zijn.
CDA-Kamerlid Derk Boswijk vindt een vleestaks niet het juiste middel om de doelen te bereiken. Volgens hem moeten boodschappen betaalbaar blijven. Communicatie en bewustwording is volgens hem effectiever. Thom van Campen (VVD) noemt een vleestaks een eenzijdig pad dat hij niet kan steunen. Hij wil dat de minister andere opties onderzoekt.
De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) laat weten dat een eerder rapport van adviesbureau EY in 2021 concludeerde dat zo’n belasting amper uitvoerbaar is en niet bijdraagt aan het verder verbeteren van het milieu en de volksgezondheid. Ook raakt een vleesbelasting met name de lagere inkomensgroepen.
Daarnaast behoort de Nederlandse vleesproductie wereldwijd tot de koplopers op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit en dierenwelzijn, stelt de COV. Extra heffingen op de verkeerde plek in de productieketen maken de productie per saldo minder duurzaam en duurder ten opzichte van buitenlands vlees. Als gevolg daarvan zal meer vlees geïmporteerd worden dat minder duurzaam is dan het Nederlandse.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland