‘Snelste manier om broeikasgassen te verminderen’
Meer dan tien jaar heeft DSM gewerkt aan de ontwikkeling van het voeradditief Bovaer, dat de uitstoot van methaan terugdringt. Eind november heeft Het Europese voedselagentschap EFSA een positieve opinie gegeven. Daarmee kan de laatste stap in het goedkeuringsproces door de Europese Commissie worden gezet.
Mark van Nieuwland, verantwoordelijk voor de introductie van het voeradditief, hoopt dat het product over een half jaar beschikbaar komt op de Nederlandse markt.
Wat is Bovaer voor een product?
“Bovaer is een veevoeradditief dat bestaat uit een combinatie van nitraat en alcohol. Methaanvormende enzymen in de pens verliezen hun werking door dit product. Normaal gesproken verteert het voer en ontstaat er darmgas, methaan. Bovaer blokkeert dit proces. Het is als het ware een enzymblocker. Nadat het zijn werking heeft gedaan, valt het product uiteen. Doordat er minder methaan ontstaat, zien we dat die energie in een andere vorm terugkomt: er komt een beetje melk bij, een beetje meer melkvet en koeien hebben een iets betere lichaamsconditie. Maar die voordelen zijn heel klein. Het belangrijkste is minder methaanvorming.”
Hoe effectief is dit middel?
“Zeer effectief. Bij melkkoeien vermindert de hoeveelheid pensmethaan die vrijkomt met zo’n 30 procent, afhankelijk van het rantsoen. Vleesvee produceert in absolute zin al minder pensmethaan dan koeien. Daar kan het voordeel oplopen tot 40 procent.”
Van melkkoeien is bekend dat driekwart van het methaan uit de pens komt. Bij kalveren en vleesvee is het aandeel pensmethaan wellicht lager. Is het product dan minder effectief?
“Wij praten over procentuele vermindering van pensmethaan. Als kalveren minder pensmethaan produceren neemt het absolute voordeel af.”
Hoe snel werkt het additief?
“Binnen twintig minuten. Het is de snelste manier om het broeikasgas te reduceren. We hebben een goedkeuring aangevraagd voor toediening van 1,5 gram per koe per dag. Afhankelijk van het rantsoen en de voeropname komt dit in de praktijk neer op 1 tot 2 gram per koe per dag. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft eind november vastgesteld dat het product werkt en veilig is voor dier en mens. Een werkgroep van de Europese Commissie kijkt er nu naar. Over een half jaar hopen we groen licht te krijgen.”
Hoe gaan jullie Bovaer in de markt zetten?
“Het moet naar de mond van de koe. Dus dat het via mengvoerfabrikanten loopt, is logisch. In Brazilië hebben we in september goedkeuring gekregen. Dat was sneller dan verwacht. We zijn daar nu bezig om een commerciële organisatie op te tuigen. In Brazilië zijn we ook een samenwerking aangegaan met JBS, de grootste vleesproducent van de wereld. Na Brazilië zullen we Bovaer met deze partij ook introduceren in Australië en de Verenigde Staten.”
En in Nederland?
“We zijn een aantal samenwerkingsverbanden gestart met zuivelbedrijven en supermarkten voor de ontwikkeling van duurzaamheidsconcepten zodat het voor boeren loont om het voeradditief te gebruiken."
Lees het volledige interview zaterdag 11 december 2021 in vakblad De Kalverhouder.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland