Stikstof+en+CO2+maken+stalinnovatie+mega%2Durgent
Nieuws

Stikstof en CO2 maken stalinnovatie mega-urgent

LNV-minister Schouten heeft woensdag 9 december een akkoord bereikt over haar stikstofplan. Vrijdagochtend 11 december kwamen de EU-leiders overeen om de CO2-uitstoot aan te scherpen. Beide besluiten hebben grote impact op de Nederlandse veehouderij. Vooral de ontwikkeling van nieuwe stalsystemen wordt hiermee zeer urgent.

Achter de schermen heeft Schouten gewerkt aan een meerderheid voor haar plan in zowel de Tweede en Eerste Kamer. De bewindsvrouw stelt voor om de stikstofuitstoot in 2035 met de helft te verminderen en tussendoelen te formuleren voor de jaren 2025 en 2030. Het nieuwe plan is een aanscherping van haar eerdere voorstel dat uitging van een stikstofreductie van 25 procent in 2030, maar gaat minder ver dan het rapport Remkes. De VVD-coryfee adviseerde het kabinet om de stikstofuitstoot met ten minste de helft te verminderen in 2030.

Naast het Nederlandse akkoord over de stikstofimpasse, bereikten de EU-leiders vanochtend een akkoord over aanscherping van het milieubeleid op het gebied van broeikasgassen. In 2030 moet de CO2-uitstoot in de EU op zijn minst met 55 procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990. Dat is in ieder geval een verhoging van de 49 procent die in het huidige Klimaatakkoord is opgenomen, waarbij opgemerkt moet worden dat Nederland - evenals bij het vorige akkoord - strengere eisen kan stellen dan nodig voor Europa.

De nieuwe EU-overeenkomst zal zijn uitwerking hebben op de Nederlandse veehouderij. Van de belangrijkste broeikasgassen (kooldioxide, methaan, lachgas) scoort de landbouw vooral op methaan en lachgas slecht. Volgens gegevens van Wageningen Economic Research komt 75 procent van de methaanemissie in Nederland voort uit de landbouw. Voor lachgas is dat 76 procent. Beide broeikasgassen zijn ook nog eens veel sterker dan het broeikasgas kooldioxide (CO2). Methaan is 23 keer sterker dan CO2 en lachgas is maar liefst 298 keer sterker dan CO2.

Bij de terugdringing van broeikasgassen kan de Nederlandse veehouderij ook niet vertrouwen op de luchtwassers die nu nog op veel stallen staan. Luchtwassers reduceren namelijk vooral ammoniak en geur, geen methaan en lachgas. Methaan komt voornamelijk vrij uit de pens van kalveren en koeien, uit stro/potstallen, uit drijfmestkelders en uit mestsilo’s met drijfmest. Een brongerichte aanpak van de emissies gericht op mestscheiding in de stal is volgens enkele experts een logische oplossing. Hoe dan ook zal de uitwerking van het beleid volgens hen met een veel grotere snelheid op de veehouderij afkomen dan tot nu toe wordt verondersteld.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    16° / 8°
    40 %
  • Woensdag
    16° / 7°
    40 %
  • Donderdag
    15° / 7°
    20 %
Meer weer