Vakbonden komen op voor medewerkers in slachthuizen
Met een brief aan het ministerie van LNV vragen vier vakbonden dat de coronaregels in slachthuizen beter nageleefd worden. Als dat voor bepaalde werkzaamheden niet mogelijk is, moeten deze werkzaamheden stopgezet worden, stellen ze.
De vakbonden vinden dat slachterijmedewerkers volgens de richtlijnen van het RIVM moeten kunnen werken. Dit betekent dat als de afstand van 1,5 meter niet kan worden aangehouden er beschermingsmiddelen zijn en dat de bedrijven of de NVWA deze ter beschikking stelt. Op diverse slachthuizen is dit nog niet het geval, concluderen de bonden.
Uit onderzoek van FNV blijkt dat 80 procent van de slachterijmedewerkers zich niet veilig kan omkleden bij aanvang en sluiting van hun dienst. 30 procent van de medewerkers kan niet op 1,5 meter werken en heeft ook geen beschermingsmaatregelen zoals spatschermen, plexiglas tussen werkplekken of mondkapjes. Ook zegt 41 procent dat ze niet op een veilige manier de handen kan wassen.
Ruim 70 procent van de respondenten meldt bovendien dat collega’s zich niet aan de regels houden. John Klijn, FNV-Bestuurder Voedingsindustrie: “Ook de pauzes zijn problematisch, er is te weinig ruimte en er wordt niet geroosterd zodat mensen niet allemaal tegelijk in de te krappe ruimtes hun koffie kunnen drinken of een sigaret kunnen roken.” Bij vleesverwerker VION in Scherpenzeel zijn onlangs 28 mensen besmet geraakt.
FNV vindt dat er meer moet worden gecontroleerd en worden gehandhaafd door de arbeidsinspectie. “In verschillende landen worden nu slachterijen gesloten, Duitsland en Amerika bijvoorbeeld. Daar is het werk op dezelfde manier ingericht als hier. Het is een kwestie van tijd voordat er nog meer besmettingen zijn en daar zit niemand op te wachten.”
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland