De LTO-vakgroep Melkveehouderij wil een mestbeleid dat stimuleert om lokale kringlopen voor voer en mest te sluiten.
Hiervoor is een efficiëntere benutting van stikstof en evenwichtsbemesting voor fosfaat nodig en een betere benutting van dierlijke mest op het eigen bedrijf zodat er minder kunstmest nodig is.
De vakgroep pleit voor een gewasderogatie van 300 kg stikstof per hectare grasland. Dit stimuleert de teelt van gras en draagt bij aan milieudoelen, ook in kwetsbare gebieden. In zijn visie gaat de vakgroep uit van drie beleidspakketten.
Het generieke pakket is voor ondernemers die een eenvoudig regime wensen en ook andere maatschappelijke doelen nastreven, zoals bijvoorbeeld meer aandacht voor lokale biodiversiteit. In het generieke pakket verandert het beleid niet en is de kringloop voor eigen mineralen beperkt tot 170 kg stikstof per hectare.
Het Kringlooppakket maakt een efficiënte kringloop mogelijk, terwijl er ook andere maatschappelijke doelen kunnen worden behaald. In dit pakket gaat de gewasderogatie voor bedrijfseigen stikstof op grasland omhoog naar 300 kg per hectare en waardoor minder kunstmest hoeft te worden gebruikt.
Het Kringlooppluspakket is voor ondernemers die een hoge efficiëntie willen halen in hun mineralenkringloop. Er wordt voor fosfaat een bedrijfsspecifieke norm vastgesteld voor eigen dierlijke mest zodat die past bij de mineralenbehoefte van de gewassen (evenwichtsbemesting). Via de Kringloopwijzer wordt inzichtelijk gemaakt welke stikstofbemesting uit eigen mest hierbij hoort. De ondernemer laat hiermee zien dat het bedrijf binnen de milieurandvoorwaarden past. Dit pakket bevordert de lokale kringloop en resulteert in een lager gebruik van kunstmest.
Het mestbeleid is weergegeven in een video:
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland