LTO+waarschuwt+voor+gevaarlijk+gas+in+maiskuil
Nieuws

LTO waarschuwt voor gevaarlijk gas in maiskuil

Doordat de maisoogst vroeger plaatsvindt, zit er meer stikstof in de mais dan gewoonlijk. Hierdoor kan er het gevaarlijke stikstofdioxide ophopen onder het afdekzeil.

Bij kleine concentraties zien en ruiken veehouders niets, maar kan het al gevaarlijk zijn. In een hoge concentratie gaat de kuilfolie bol staan of hangt er een roestbruine walm rond de kuil. Deze zijn giftig en bijtend en kunnen grote risico’s opleveren voor mens en dier. LTO waarschuwt veehouders om de brandweer in te schakelen.

Bij contact met vocht op de huid ontstaat salpeterzuur. Hierdoor ontstaat een gele huid en eventueel chemische brandblaren die bijtend aanvoelen. Spoelen met veel water is nodig. Bij contact met de ogen kan het hoornvlies worden beschadigd. Bij inademing ontstaat irritatie van de luchtwegen, hoesten, pijn op de borst, benauwdheid en duizeligheid. Elke inspanning verergert dit. Bij hoge blootstelling kunnen deze effecten worden gevolgd door bewusteloosheid en de dood.

“Er is maar één advies”, zegt brandweervrouw Jetty Middelkoop. “Bel de brandweer. Zij hebben de apparatuur om de maïskuil zonder gevaar voor mens en dier te openen, en zij hebben ook de bescherming voor zichzelf. Begin er niet aan.”

Afgelopen week zijn in Leusden en in Galder twee incidenten geweest met kuilgassen. In beide gevallen was de maiskuil pas één dag oud. De vorming van nitreuze gassen zal gewoonlijk toenemen tot de vierde-vijfde dag, waarna de concentratie weer afneemt. Na tien tot veertien dagen zijn de nitreuze gassen meestal verdwenen. Aan het opbollen van de kuil kan een boer zien dat er gasvorming plaatsvindt. Dat is het moment om de brandweer te bellen.

Tips:

* Laat mensen en dieren zeker de eerste twee weken na het inkuilen niet in de buurt van de kuil komen. Zet de kuil desnoods af met lint of hekken. Zet dus ook geen kalverboxen in de buurt van de kuil!

* Als het folie opbolt, open dit beslist niet zelf om de kuil te ontluchten. Dit is levensgevaarlijk als er nitreuze gassen onder zitten!

* Blijf altijd bovenwinds van de gassen. Vermijd elk contact. Vooral bij windstil weer is de situatie gevaarlijk, omdat de gassen dan blijven hangen.

* Als er zichtbaar gassen vrijkomen uit de kuil en de kuil vlakbij een woning, stal of de openbare weg ligt, waardoor er gevaar bestaat dat mens en dier de gassen kunnen inademen, bel dan de brandweer via 112.

* Als er sprake is van acuut gevaar, evacueer mensen en dieren direct naar veilig gebied. Zet eventueel een ventilator in om de gassen tijdelijk weg te blazen, zodat dit veilig kan.

* Houd rekening met het draaien van de wind. Als er nu geen gevaar is maar dat wel kan komen, plan dan vooruit welke noodmaatregelen eventueel getroffen moeten worden. Controleer regelmatig het weerbericht en de lokale situatie bij de kuil.

Foto: Brandweer Nederland

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer