In het schandaal omtrent vermeend gesjoemel met etiketten in een Belgisch slachthuis is nu ook een kalverslachterij en de Belgische voedselautoriteit onder vuur komen te liggen.
De kalverslachterij betreft van VanLommel in Olen. In augustus vorig jaar is een levering van 20 ton vlees in beslag genomen aan de Albanees-Kosovaarse grens. Van anderhalve ton (twee pallets) was de houdbaarheidsdatum een maand verstreken.
Hoewel het om een menselijke fout lijkt te gaan – de etiketten waren immers wel correct en de pallets stonden achteraan in de vrachtwagen waardoor ze als eerste gecontroleerd werden aan de grens – is de politieke roep op een betere naleving en controle van regels verhevigd.
Hierbij wordt ook de rol van de Belgische voedselautoriteit FAVV kritisch tegen het licht gehouden. De autoriteit heeft weliswaar een proces-verbaal opgemaakt naar aanleiding van dit voorval, maar zou vervolgens te laat het gerechtelijk parket hebben ingelicht waardoor andere instanties niet op de hoogte waren van deze zaak. FAVV bestrijdt dit.
Volgens verschillende politieke partijen gaat de FAVV niet goed om met geconstateerde onvolkomenheden en worden er te weinig controles uitgevoerd. Ze vragen zich af of het voedselagentschap in staat is de crisis in de vleesindustrie te beheersen.
In België rommelt het sinds de FAVV op 8 maart besloot om slachterij Veviba te sluiten nadat uit onderzoek bleek dat de veiligheid van ossenstaarten en gehakt niet kan worden gegarandeerd. Er zou ongekeurd vlees en vlees over de datum op de markt zijn gekomen.
VanLommel trekt ondertussen het boetekleed aan. Het betreffende vlees is vernietigd en de klant is voor de schade vergoed. Volgens VanLommel gaat het niet om moedwillige fraude en is het de eerste keer dat het bedrijf met zo’n fout te maken heeft.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland