Er is een verband tussen een kleinere bedrijfsomvang en een lager gebruik van antibiotica. Ook Ierse kalveren hebben beduidend minder antibiotica nodig dan kalveren uit andere herkomstlanden.
Dit blijkt uit het onderzoek naar kritische succesfactoren voor een laag antibioticagebruik in de kalverhouderij.
Het verband tussen antibioticagebruik en bedrijfsgrootte kan niet één op één vertaald worden naar de gehele sector. Er zijn ook grote bedrijven met een structureel laag gebruik en kleine bedrijven met een hoog gebruik. De achterliggende factoren zijn van wezenlijk belang, al lijkt een hogere arbeidsinzet per duizend kalveren (de zogenoemde kalveraandachtsminuten) zeker van invloed te zijn.
De sector gaat een analyse uitvoeren naar de verschillen in aanpak om zo mogelijk specifiekere richtlijnen op te kunnen stellen voor goede managementpraktijken. Er blijken verschillen te zitten tussen managementhandelingen rondom verwarmen en ventileren van de stal en wel of geen extra voedingsmaatregelen tussen bedrijven met een hoog en met een laag gebruik.
Ook blijkt uit het onderzoek dat 1 kg hoger opzetgewicht leidt tot 1 procent lager antibioticagebruik. Daarnaast blijkt dat kleinere koppels een relatie hebben met een lager antibioticumgebruik. Dit staat los van bedrijfsomvang. Uit het onderzoek blijkt tevens dat bedrijven met een salmonella-uitbraak ook een hoger antibioticumgebruik hebben.
De herkomst van de kalveren en de hoeveelheid nationaliteiten in een koppel zijn van invloed op het antibioticagebruik. De diergezondheidsstatus in het land van herkomst is hierin bepalend. Boviene virale Diarree (BVD) is bijvoorbeeld een van de ziekten die een groot verschil maakt. Duitsland heeft een vergevorderd BVD-beheersingsprogramma. Uit het onderzoek blijkt dat koppels met deze dieren een lager antibioticagebruik hebben.
Uit het onderzoek blijkt tevens dat koppels met 100 procent Ierse kalveren 30 procent minder antibiotica gebruiken. Experts uit de kalver- en melkveehouderij zullen in het komende half jaar een bezoek aan Ierland brengen om te achterhalen wat de achterliggende factoren zijn van de relatief gezondere kalveren.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland