De fraude met mesttransporten is veel kleiner dan NRC afgelopen week deed vermoeden.
De krant beweerde dat 61 procent van de mesttransporteurs de regels overtreedt. Dat zou blijken uit een NVWA-rapport uit 2015. Nu minister Schouten het rapport openbaar heeft gemaakt, blijkt ‘slechts’ 39 procent van intermediars de regels te overtreden en is bij 61 procent geen tekortkoming geconstateerd.
NRC heeft de percentages ondertussen gecorrigeerd. Wel houdt de krant de cijfers uit het eigen onderzoek overeind waaruit zou blijken dat 64 procent van de mestbedrijven strafbare feiten heeft gepleegd.
Het NVWA-onderzoek is destijds gehouden onder 36 a-select gekozen intermediairs. Na aanleiding van het NVWA-rapport zijn in 2015 en 2016 maatregelen genomen die het risico op fraude moeten verkleinen.
De meeste fouten die in het rapport zijn geconstateerd hebben te maken met de vervoersbewijzen. In totaal waren er bij de 36 bezochte intermediars 2514 vervoersbewijzen onderzocht. Bij 24 ondernemingen waren geen onregelmatigheden aangetroffen in de vervoersbewijzen. Bij twaalf ondernemingen waren de vervoersbewijzen niet akkoord. Een groot deel, in totaal 1071 foutief ingevoerde vervoersbewijzen waren van één onderneming.
De NVWA laat weten dat veel van de vergrijpen lichte overtredingen betreft. Wanneer deze buiten beschouwing worden gelaten, stijgt het nalevingspercentage van het NVWA-onderzoek van 61 naar 75 procent.
Toch is de manier waarop de fraude in NRC beschreven staat voor de minister aanleiding om de sector te manen tot een oplossing. Vóór kerst moeten LTO Nederland, Rabobank, POV (varkens) en Cumela (loonwerkers) een plan presenteren. Verschillende partijen laten weten dat de oplossing vooral ligt in andere en betere regelgeving, die eenvoudiger is (waardoor fouten minder snel voorkomen) en effectiever.
De Brabantse D66-gedeputeerde Anne-Marie Spierings heeft laten weten dat de 75 miljoen euro ondersteunende maatregelen in Noord-Brabant niet naar boeren gaat die betrokken zijn bij mestfraude. Hierop zal de provincie toezien.
Tweede Kamer-lid Rik Grashoff van Groenlinks en zijn partijgenoot en Europarlementariër Bas Eickhout vragen vandaag in een brief aan de Europese Commissie om een harde aanpak van de Nederlandse regering omdat ze 'een potje' gemaakt hebben van het mestbeleid. Grashoff wil tevens dat de Nitraatrichtlijn en de PAS worden aangescherpt.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland