De vleessector ziet geen voordelen in een mogelijke vleestaks. Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) schiet de extra belasting op vlees zijn doel voorbij.
Een mogelijke belasting op vlees zou een duurzame vleesproductie moeten stimuleren. Maar volgens de COV werkt een vleestaks averechts. Als de Nederlandse overheid vlees kunstmatig duurder maakt, haken consumenten af en worden de inspanningen rond de verduurzaming teniet gedaan, stelt Richard van der Kruijk, secretaris van de COV.
"Het belasten van vlees heeft impact op ons eetpatroon, maar niet ten goede. De uitwerking zal zijn, dat consumenten uitwijken naar goedkopere voeding met lagere voedingswaarden en dus met impact op de gezondheid en de maatschappelijke kosten daarvan."
Van der Kruijk geeft aan dat Nederland is voorloper op het gebied van dierenwelzijn, diergezondheidszorg en milieu. De Nederlandse bedrijfstak is internationaal toonaangevend en een voorbeeld voor verdere verduurzaming. "We halen de mondiale gemiddelden rond de milieudruk omlaag en de scores op gebied van dierenwelzijn omhoog. Het geeft geen pas om onze voorloperspositie te miskennen, mondiale cijfers op ons land te plakken en dan onze bedrijfstak extra te belasten", aldus Van der Kruijk.
Volgens de organisatie wordt Nederland met en vleestaks op achterstand gezet in het internationale speelveld. "Er zullen handelsstromen met andere landen op gang komen, die onze beleidsdoelen rond de volksgezondheid en de verdere verduurzaming niet helpen."
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland