Gelijk+inkomen+contractbedrijven
Nieuws

Gelijk inkomen contractbedrijven

Het inkomen uit bedrijf op de kalverbedrijven met een contract blijft in 2016 gelijk aan dat van 2015: ongeveer 45.500 euro per onbetaalde volwaardige arbeidskracht. Dat heeft Wageningen Economic Research (WER) berekend.

De kosten nemen in dezelfde mate toe als de opbrengsten. De contractvergoeding is in 2016 hoger dan in 2015, maar de ontvangen betaalrechten namen met 20 procent af. De overstap van bedrijfstoeslagen naar uniforme hectaretoeslagen in 2019 heeft grote gevolgen voor de ontvangen EU-gelden voor de vleeskalverbedrijven.

De ontwikkeling van de contractvergoedingen is sterk bepalend voor de opbrengsten per kalverplaats, omdat vooral veel kalveren in integratieverband worden gehouden. De gemiddelde contractvergoeding zal in 2016 met enkele procenten toenemen. Er zijn wel grote verschillen tussen bedrijven, afhankelijk van de voorwaarden. Dit betreft zowel het niveau als de ontwikkeling tussen de jaren. Onderhandelingen over vergoedingen voor leegstand hebben hier een sterke invloed op. De contractvergoeding is gemiddeld 202 euro per kalverplaats exclusief btw en exclusief bedrijfstoeslag maar de spreiding is groot. Er zijn bedrijven met een vergoeding die hier tientallen euro’s van kan afwijken. De kalverenhouders hebben met integraties vaak contracten afgesloten voor meerdere ronden.

De bedrijfsresultaten en inkomens van de gespecialiseerde vleeskalverenbedrijven gelden alleen voor bedrijven met kalveren op contract. Het inkomen uit bedrijf per onbetaalde volwaardige arbeidskracht op kalverbedrijven blijft gelijk aan dat van 2015. Er bestaan grote verschillen in inkomen uit bedrijf tussen bedrijven. Dat komt onder andere door verschillen in bedrijfsgrootte, vergoeding per dierplaats, betaalde kosten en arbeidsefficiëntie tussen bedrijven.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    16° / 11°
    70 %
  • Donderdag
    18° / 12°
    20 %
  • Vrijdag
    19° / 12°
    50 %
Meer weer