Eerste+hygi%26euml%3Bneworkshop+een+succes
Nieuws

Eerste hygiëneworkshop een succes

De eerste hygiëneworkshop met 27 enthousiaste kalverhouders is succesvol verlopen.

Kalverhouders kregen op het bedrijf van de familie Jansen in Ulicoten (Nbr) uitleg over wat ze met een goed hygiënemanagement kunnen bereiken en hoe ze dit in de praktijk op een handige manier kunnen toepassen. Hygiëne blijkt vooral een manier van denken te zijn, volgens dierenarts Eric van der Velden. Wanneer kalverhouders zich bewust zijn waar de gevaren liggen, en daar naar handelen, worden er al grote sprongen voorwaarts gemaakt.

Met de strenge antibioticarichtlijnen in het achterhoofd is hygiëne op het kalverbedrijf belangrijker dan ooit. Maar hygiënisch werken lost niet alle gezondheidsproblemen op. Het is volgens de dierenarts een kwestie van de kans op het verspreiden van ziekteverwekkers verkleinen. “Als kalverhouder kun je een ‘knip’ aanbrengen. Tot hier kan een virus of bacterie zich verspreiden. Daarna niet meer.”

Het voorkomen van verspreiden van ziekteverwekkers werkt twee kanten op. Enerzijds om de kiemen niet binnen het eigen bedrijf te verspreiden, anderzijds om geen kiemen via bijvoorbeeld stalbezoekers, mee te nemen naar een ander bedrijf.

De hygiëneworkshops worden georganiseerd door VVK en LTO Nederland. Er zijn tien regionale bijeenkomsten door het land. In Zuid en Noord vinden ze plaats in december. In Midden en Oost in januari 2017. Deze kalverhouders krijgen nog een persoonlijke uitnodiging in de bus.


Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
  • Dinsdag
    18° / 12°
    70 %
Meer weer