Kamervragen+over+doden+van+lichte+kalveren
Nieuws

Kamervragen over doden van lichte kalveren

De Kamerleden Tjeerd van Dekken (PvdA) en Marianne Thieme (PvdD) hebben vrijdag 12 februari Kamervragen gesteld over het doden van lichte kalveren op verzamelplaatsen.

Aanleiding is de berichtgeving in de vier regionale bladen van uitgeverij Agrio. Daarin werd gemeld dat er op verzamelcentra wekelijks tientallen, veelal lichte, kalveren gedood worden. De Kamerleden willen dat er paal en perk gesteld wordt aan de uitbreiding van de melkveestapel om te voorkomen dat nog meer jonge kalveren gedood worden wegens economische motieven.

Ook wil het tweetal dat staatssecretaris Van Dam meteen ingrijpt in de kalverhouderij omdat zich daar ‘een veelheid aan problemen’ voordoet. Daarbij willen ze dat de staatssecretaris niet wacht op de eigen zelfreguleringsplannen van de veehouderij.

Tot slot stellen de Kamerleden vragen over het registratiesysteem van de verzamelplaatsen omdat uit dit systeem blijkt dat slechts een enkel kalf wordt geëuthanaseerd. Ze vragen zich af of het systeem van de verzamelcentra betrouwbaar is. Verzamelcentra zetten al meteen vraagtekens bij deze suggestie. Het systeem is gekoppeld met Rendac die de dieren ophaalt. Minder dieren melden dan er dood zijn, is volgens hen niet mogelijk.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
  • Dinsdag
    18° / 12°
    50 %
Meer weer