\n Vleesprijzen\n
\n Prijs onder die van eerste kwaliteit slachtstieren
\n Import Zuid Amerikaans rundvlees bedreigt rosésector\n
\n In de periode half juli tot half september 2005 hebben de\n houders van rosékalveren met lede ogen moeten aanzien dat de\n prijzen van hun slachtrijpe dieren, ondanks het kleinere\n aanbod, alsmaar lager werden. Verontrustend is bovendien dat er\n in de EU steeds meer rundvlees van zeer goede kwaliteit\n binnenkomt uit Zuid-Amerikaanse landen. Marktdeskundigen zien\n hierin een bedreiging voor de positie van het Nederlandse\n rosévlees.\n
\n | \n | \n \n |
\n | \n | \n |
\n | \n | \n |
\n Veel minder geslacht
\n Toch bleef de binnenlandse productie aanzienlijk achter bij die\n van dezelfde periode van 2004. Half september stond de teller\n van het aantal slachtingen van rosés tot dan in dit jaar op\n 121.000 tegen 155.500 stuks in dezelfde periode van 2004.\n Oorzaak is dat er sinds begin dit jaar praktisch geen Duitse\n slachtrijpe rosékalveren meer naar ons land komen om hier\n geslacht te worden. Ter verkrijging van dierpremies van de\n eigen overheid en van de EU, hebben onze oosterburen immers\n gekozen voor ontkoppelen.
\n Dat ondanks het aanzienlijk kleiner aantal slachtingen in\n Nederland de prijzen van rosés daalden, houdt vooral verband\n met het aantal vakantiegangers in genoemde periode. Kalfsvlees\n is in de vakantietijd bij consumenten niet zo in trek.\n
\n Invoer EU neemt toe
\n Rosévlees mag dan jong vlees van hoge kwaliteit zijn, toch\n merken de verkopers van dit vlees langzaam maar zeker de\n toenemende concurrentie van de import van rundvlees uit landen\n buiten de EU, voornamelijk van kwaliteitsvlees uit Zuid-\n Amerika.
\n Zoals blijkt uit gegevens van de Europese Commissie en van de\n Productschappen Vlees en Eieren bedroeg de totale invoer van\n rundvlees uit derde landen in het kalenderjaar 2004 ruim\n 525.000 ton. Ten opzichte van 2003 was dit een toename van 4%\n en in vergelijking met 2002 zelfs van 10%. Van het\n geïmporteerde rundvlees kwam 65% uit Brazilië. Andere\n belangrijke herkomstlanden van dit continent zijn Argentinië\n (20%), Uruguay (6%) en de Afrikaanse landen Namibië (2%) en\n Botswana (ook 2%).\n
\n EU-productie afgenomen
\n De stijging van de invoer komt vooral door het teruglopende\n aanbod van rundvlees in de EU. Daarnaast speelt een rol dat\n afnemers, vooral in de horeca, voorkeur geven aan\n Zuid-Amerikaans rundvlees vanwege de goede eetkwaliteit.\n Daarnaast is er geleidelijk aan meer gekoeld rundvlees zonder\n been en bereidingen daarvan uit landen buiten de EU\n geïmporteerd.
\n In 2004 vond verreweg de meeste invoer van Zuid-Amerikaans\n rundvlees plaats in het Verenigd Koninkrijk (180.000 ton). Dit\n was 34% van de totale invoer van deze regio. In grote delen van\n Engeland, Wales, Noord-Ierland en Schotland heerst na de bse-\n en mkz-crises nog steeds een groot tekort aan rundvlees.
\n Nederland en Duitsland hadden met respectievelijk 84.000 en\n 82.000 ton elk een aandeel van 16% in de rundvleesimport uit\n niet EU-landen. In 2000 bedroeg de invoer van ons land pas\n 48.000 ton.\n
\n Wereldhandel liberaliseert
\n Veel invoer van rundvlees uit derde landen vindt plaats in het\n kader van door vertegenwoordigers van die landen met\n EU-autoriteiten overeengekomen hoeveelheden (de zogenaamde\n invoercontingenten). Dit vindt plaats tegen betaling van\n douanerechten (importheffingen).
\n Medio 2004 is in WTO-verband, de organisatie voor wereldwijde\n vrijhandel, een raamakkoord bereikt over liberalisering van de\n handel in rundvlees. Het ziet er naar uit dat dit akkoord\n binnen niet al te lange tijd tot uitvoering komt. Gevolg zal\n zijn dat er dan nog meer rundvlees uit genoemde landen naar de\n EU komt. Het is vlees dat slagerijen van grootwinkelbedrijven\n en restaurants graag zullen gebruiken. Met de kwaliteit en\n prijs dreigt vooral het Zuid-Amerikaans vlees een beduidende\n concurrent te worden van rosévlees.\n
\n \n
\n \n
\n \n\nMeest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland