\n Verslag excursie subvakgroep Kalverhouderij LLTB
\n Ondernemerschap en geitenbokjes in Heeswijk-Dinther\n
\n Op 12 april bezocht de Limburgse vakgroep\n Kalverhouderij twee bedrijven van hun Brabantse collega?s.\n Rosékalverhouder Harry van den Berg en witvleeskalverhouder\n Gerard van der Pas uit Heeswijk-Dinther ontvingen de\n LLTB?ers.\n
\n Er schijnt een schitterend lentezonnetje als de kalverhouders\n op 12 april voor de excursie bij elkaar komen. Na de koffie\n steekt Harry van den Berg van wal: ?Ik ben teruggegaan van 600\n naar 400 kalverplaatsen in verband met het nieuwe Kalverbesluit\n en de hoge kosten voor mestafzet. Hij heeft een bedrijf met 200\n starters en 200 rosevleeskalveren en is portefeuillehouder mest\n en milieu in de landelijke vakgroep Vleeskalverhouderij van\n LTO. ?Mestafzet zou me 80 euro per kalverplaats kosten en na\n wat saldoberekeningen kwam ik er snel achter dat het financieel\n aantrekkelijker is om minder kalveren te houden. Ik kan nu alle\n mest op eigen grond kwijt.??\n
\n Geitenbokjes
?s Middags bezoeken de\n excursiegangers het witvleeskalverbedrijf van Gerard van der\n Pas. Van der Pas heeft een bedrijf met 586 witvleeskalveren op\n contractbasis voor de Pali Group. ?De kalveren zijn op dit\n moment 16 weken oud en krijgen 1100 gram melkpoeder per dag??,\n vertelt Van der Pas. Hij heeft in 2001 zijn melkvee afgestoten\n en is toen begonnen in de vleeskalverhouderij. Naast de oude\n loopstal heeft hij in 2002 een nieuwe stal voor 276 kalveren\n gebouwd. Daarnaast houdt hij 1700 geitenbokjes. ?Daarvoor\n gebruik ik twee stallen aan de overkant van de weg. Het is echt\n seizoenswerk; de stallen staan 7 maanden per jaar leeg. Het\n zijn geen dure stallen??, zegt hij lachend. Aangekomen in de\n eerste stal, staren honderden bokjes de bezoekers aan. Een\n licht gemekker stijgt op. ?En als je dan zo?n 130 euro per\n bokje rekent???, grapt iemand. ?Als je daar het vel van af\n haalt, houdt je weinig meer ove r??, meent een ander. Toch zijn\n de bokjes al slachtrijp. ?Maar de blauwtong heeft roet in het\n eten gegooid. Het 20-kilometergebied is net een week te vroeg\n weer ingesteld waardoor ik ze niet kon exporteren naar\n Frankrijk??, zegt Van der Pas enigszins teleurgesteld.\n ?Slachten is hier duurder, bovendien moet ik de bokjes voor\n slacht in Nederland langer aanhouden.?? Hij ziet het houden van\n de geitenbokjes als een bijzaak. ?Ik blijf op de eerste plaats\n kalverhouder.??\n
\n Ondernemer of loonslaaf
\n Tijdens de excursie wordt stevig gediscussieerd over de\n vrijheid van ondernemerschap. ?Nu kan ik nog starters kopen\n waar ik wil. Hoe minder structuur, hoe meer handel, hoe\n beter??, stelt een aanwezige rosékalverhouder. ?Over een paar\n jaar zijn we franchisebazen vergelijkbaar met de\n bedrijfsleiders bij Albert Heijn. Je kunt het verzorgen van\n kalveren dan vergelijken met het werken op de bouw. Hoeveel\n ruimte houd je nog over om je ondernemerschap te bewijzen???\n Iemand anders werpt tegen: ?Maar de integraties hebben een\n ijzersterke positie in de markt en dat werpt ook financieel\n zijn vruchten af.?? Daar is de eerste het mee eens: ?Of het\n financieel scheelt, dat is de vraag. Maar qua ondernemerschap\n wel in ieder geval. Nu komt er een vertegenwoordiger van de\n slachterij bij je langs en zegt: ?Je krijgt er 2,70 euro voor.\n Als je wilt mag je het ook ergens anders proberen.? Tja, dat\n kan zo ?n man makkelijk zeggen.?? Toch meent de excursieganger\n dat de integraties niet alleen maar slecht zijn voor de\n kalversector: ?VanDrie is een stabiele factor in de\n kalverwereld, het zijn echte kalvermensen, ze gaan niet voor de\n kortetermijnwinst en ze kennen iedereen.??\n
\n \n
\n \n\nMeest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland